Skip to content

cutting og selvskade

I denne artikel deler jeg min viden og erfaring om cutting og selvskade.

Flere og flere unge tyer til cutting og selvskade som strategi til at lindre psykisk smerte.

Selvskade er en betegnelse, der benyttes om en person, der bevidst gør skade på egen krop uden nødvendigvis at have til hensigt at begå selvmord.

Når en person selvskader, hænger det ofte sammen med, at personen ikke har værktøjerne til at håndtere svære følelser og tanker. Disse tanker/følelser bliver så psykisk overvældende, at der opleves en forløsning i at påføre sig selv fysisk smerte. Den fysiske smerte er konkret og håndgribelig, og overdøver i udførelsesøjeblikket de psykiske smerter.

Blade hånd
boyback

Cutting og selvskade starter i ungdommen

På psykiatrifondens hjemmeside henvises der til et nyt systematisk review, hvor der lægges vægt på selvskade/cutting som et voksende problem i vores samfund. Det er over de seneste år blevet et stort, offentligt sundhedsproblem, som er meget komplekst, og har mange forskellige årsager og ligeledes mange forskellige udfald. Ifølge det omtalte review, er forekomsten så høj som 38,9% blandt de universitetsstuderende, som er omfattet af undersøgelsen.

Cutting og selvskade kan ramme både mænd og kvinder, og rammer ofte mennesker som i forvejen har psykiske sårbarheder. Personer som cutter, debuterer oftest i teenageårene helt ned til 12-14 års alderen.

Det betyder, at der er rigtig mange unge mennesker, som går rundt og har det ubærligt svært, og samtidig ikke har værktøjerne/strategierne til at handle anderledes. Tankefeltterap/tapping (TFT) kan effektivt afhjælpe selvskadende adfærd. TFT er en nænsom behandlingsmetode der arbejder i forbindelsen mellem krop og sind.

TFT er ikke bare “snakketerapi”

Hvis man selvskader, kan det være svært at sætte ord på sine følelser og tanker. Mange oplever stor skam og mindreværd i forbindelse med denne adfærd, og derfor kan det være meget svært at række ud efter hjælp. I tankefeltterapi arbejdes der uden så mange ord. Kan man blot mærke sit ubehag, kan man blive guidet trygt igennem en session. Her arbejdes der med den følelse, som man får i kroppen når ubehaget opstår.   TFT er meget effektivt til at fjerne selvskadende adfærd. Jeg har i min praksis virkelig gode erfaringer med at hjælpe unge mennesker af med denne problematik allerede efter én session. Jeg sørger så vidt muligt for at holde kontakten til mine tidligere klienter for at sikre mig, at det fortsat går dem godt.

livslinjen

husk livliniens telefonrådgivning: 70 201 201

Det bedste du kan gøre hvis du har selvskadende adfærd eller kender en som selvskader er at snakke med nogen om det. Er der selv den mindste risiko for at personen (dig selv eller din pårørende) kan finde på at tage sit eget liv, så kan du kontakte Livsliniens telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-04 N.B. Jeg holder foredrag om cutting og selvskade i GalloHuset, Nørre Allé 30 i Aarhus 23/4 – 2020 – læs mere om arrangementet her. 

Typiske spørgsmål